Hvad er geocaching?

I min første bog-udgave, "Børnene i 5.B og vikaren", opdager børnene at der er noget, som hedder geocaching, og de prøver det også. Jeg forklarer derfor her lidt om, hvad geocaching er.

 

Prøv det! ;-) 

 

Geocaching er en sport for hele familien, hvor man ved hjælp af en GPS-modtager kan finde "skatte" over hele verden. Det er en rigtig god anledning til at komme ud i naturen og få lidt motion, og giver mulighed for at få nogle pragtfulde naturoplevelser. Det er samtidig et spændingsmoment (især måske for børnene), Rødmer om de nu kan finde cachen, og hvad der gemmer sig i den.

 

Og så er det gratis! Vild

 

FAKTA

Geocaching er en hastigt voksende sport som bygger på elementer fra orienteringsløb, vandring og Letterboxing.

Sporten startede i 2000 da amerikanerne valgte at slukke for SA/Selective Availability.

 

SA var et system der gjorde GPS-navigation unøjagtig medmindre GPS'en var kodet med de gældende koder som kun var tilgængelige for det amerikanske forsvar og udvalgte allierede. Da SA blev slukket, blev alle verdens civile GPS'er pludseligt op til ti gange mere nøjagtige, og grunden var lagt til Geocaching.

 

Det var den amerikanske IT-ingeniør, som fik idéen og gemte den første beholder med en logbog og nogle bytteting, i en skov i Oregon - og en verdensomspændende leg var startet.

 

HVORDAN

Basalt set går det ud på at folk gemmer en 'cache' et sted, og offentliggør koordinater og beskrivelse af stedet på http://www.geocaching.com .

Cachen er typisk en vejrbestandig æske (fx Tupperware) som indeholder en blyant, en logbog og forskellige "gaver" (typisk sjove små souvenirs, som ikke koster det store). Det kan dog også være en lille bitte magnetisk beholder, et mysterie som skal løses eller andet. Deltagernes fantasi udvikler konstant nye udgaver.

Idéen er at man skal finde cachen, skrive i logbogen, tage nogle af tingene (hvis det er en skat af den størrelse), og lægge nogle andre. Når man så kommer hjem igen, logger man også sit besøg på websitet så ejeren og andre interesserede kan se man har været der.

Sporten er en udpræget familiesport. Langt de fleste caches i Danmark og på Færøerne kan man gå til uden at komme til at svede alt for meget, men frisk luft og en naturoplevelse rigere. Tag ungerne med. De vil nyde spændingen og samværet.

 

UDSTYR
De fleste geocachers anvender en håndholdt GPS, men det er ikke nødvendigt at investere i en sådan. Hvis I har en Smartphone eller iPhone, så kan den også bruges. I skal blot hente en App fra hjemmesiden http://www.geocaching.com/mobile/ . App´en er gratis.

 

TRAVEL BUGS
En gang i mellem støder man på en Travel Bug i en cache. En Travel Bug er en omrejsende ting som kan spores på internet. En Travel Bug har et identitetsmærke med et serienummer, så man kan slå op hvor den sidst er set.

Typisk giver man en Travel Bug en opgave. Det kan for eksempel være at blive fotograferet på Eiffeltårnet, på Taj Mahal eller at rejse rundt i de nordiske lande og fortælle om hestene dér, for derefter at returnere til den oprindelige cache.

 

Hvis du tager en Travel Bug med, skal du sørge for at sende den videre, så den kan fuldføre sin opgave.

 

INDEN DU TAGER AFSTED

Find ud af så meget som muligt om området hvor cachen befinder sig. Er det i en skov, på en mark, på fjeldet eller måske i byen. Find et detajleret kort over området og brug det til at finde den bedste vej til cachen. Det er specielt vigtigt hvis cachen f.eks. er på fjeldet. Det er sjældent smart uden videre at gå den direkte vej frem mod cachen.

 

Færøernes Turistbureau har udgivet en brochure, som beskriver mange af vardestierne i fjeldene og samtidig hvilke sagaer og historier der hører til netop de områder. Heri kan man også få oplysning om numrene på de tilhørende topografiske kort, som kan købes i de lokale boghandler på Færøerne.

 

Inden du tager afsted, er det meget vigtigt at du fortæller nogen hvor du skal hen og hvornår du regner med at være hjemme igen. Har du en mobiltelefon, så tag den med og hold den tændt under hele turen.

 

LÆS BESKRIVELSEN GRUNDIGT

Læs den beskrivelse som cache-ejeren har skrevet på geocaching.com grundigt! Mange af beskrivelserne indeholder foruden beskrivelsen af cachen, den størrelse, om ruten er udfordrende eller let, samt informationer om hvad man må - og ikke må i området!

 

Derudover kan der være beskrivelser af forskellige attraktioner i området. Skriv meget gerne beskrivelsen ud og tag den med dig.

 

Af og til er der også oplyst en kodet besked, et hint, som du kan gøre brug af, hvis du får svært ved at finde skatten. Huske at få det med, hvis du skulle få brug for det.

 

NATUREN

Husk at de fleste caches befinder sig i smuk og bevaringsværdig natur - steder, som andre holder af, og derfor gerne vil vise dig. Derfor bør man også opføre sig korrekt. "LEAVE NO TRACE "-princippet bør i videst mulig omfang følges. Det går ud på at efterlade naturen i mindst lige så god stand som den var da du kom. Bræk ikke grene af, ødelæg ikke skrænter, smid ikke affald, og tænd ikke bål.

 

Læs mere om sporten, og få et godt overblik over caches i Danmark på www.geocaching.dk

 

Du kan finde positioner og beskrivelser på caches over hele verden - der i blandt på Færøerne -  på www.geocaching.com . Det er også her du kan registrere dig, og skrive en log, når du har besøgt en cache – eller måske har placeret en selv.

 

NB. Du skal registrere dig, inden du kan få oplyst koordinaterne, men det er gratis! Du registrerer dig med dit rigtige navn, men der til et "jæger-navn" som du selv vælger. Ingen andre end de som administrerer siden behøver derfor at vide hvem du er, eller hvor du bor.

Prøv geocaching! Det er både sundt og sjovt! Vinker

Skatten er fundet! Tag noget - giv noget.